Mökki ja vuokraus yrityksessä

Mökin vuokraaminen on monille pk-yrityksille ja yrittäjille erinomainen tapa luoda lisätuloja ja kasvattaa yrityksen pääomaa erityisesti, jos kiinteistön omistuksesta ei synny suuria kuluja. Vuokraustoiminnassa tulee huomioida kuitenkin markkinatilanne ja sesonkivaihtelut: kysyntä on yleensä korkeinta kesäkaudella ja lomakausina. Vuokramökki kerryttäätuloja yritykselle, mutta samalla se tuo mukanaan kuluja, kuten siivous-, ylläpito- ja mahdolliset markkinointikulut, joten kassavirran on hyvä olla tasapainossa.

Yrityslaina on toinen vaihtoehto pääoman kasvattamiseen, mutta kannattaa arvioida, miten lisärahoituksen kustannukset (korko ja mahdolliset muut kulut) vaikuttavat kokonaistuottoon. Yrityslainan etuja ovat esimerkiksi verovähennysoikeus, jota voi soveltaa korkoihin ja lainan käsittelykuluihin. Jos yrityslainaa harkitaan kasvun rahoittamiseen, kuten esimerkiksi uusien laitteiden, markkinointikampanjoiden tai muiden liiketoimintaa tukevien hankintojen mahdollistamiseen, se voi olla hyvä väylä nopeuttaa kehitystä.

Näiden lisäksi muutamia muita vaihtoehtoja lisäpääoman hankkimiseen voivat olla:

  1. Osakkaat ja sijoittajat – etenkin, jos yritys tähtää voimakkaaseen kasvuun. Uusien osakkaiden avulla yritys saa pääomaa, mutta samalla omistussuhteet voivat muuttua.
  2. Joukkorahoitus – toimii hyvin, jos tuotteella tai palvelulla on suuri kiinnostus potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa.
  3. Tuki- ja avustusohjelmat – esimerkiksi ELY-keskuksen tai Business Finlandin tuet kasvun tukemiseen.
  4. Myynnin ja palveluiden kehittäminen – parantaa kassavirtaa suoraan ilman lainaan liittyviä kuluja.

Yrityslaina voisi tukea vuokramökin hankintaa tarjoamalla pääomaa, jonka avulla mökki voidaan hankkia nopeasti ja mahdollisesti varustaa tärkeillä lisäpalveluilla, kuten paljulla tai porealtaalla. Tällaisessa tilanteessa laina voidaan mitoittaa niin, että kuukausittaiset lainanlyhennykset ja kulut pysyvät hallittavina suhteessa vuokratuloihin.

Positiivisen kassavirran varmistamiseksi kannattaa keskittyä seuraaviin tekijöihin:

  1. Lainan mitoittaminen tuloihin nähden: Mieti, kuinka paljon mökistä voisi saada vuokratuloa kuukausittain eri vuodenaikoina ja mitoita laina siten, että tulot riittävät lainanhoitokuluihin myös hiljaisempina kausina.
  2. Vuokrakausien optimointi: Panosta markkinointiin lomakausien lähestyessä ja aseta hinnat sesonkien mukaan. Esimerkiksi kesä- ja talvilomakaudet ovat usein kysytyimpiä, ja niissä voi olla mahdollisuus asettaa korkeampia hintoja.
  3. Kulujen minimointi: Hallitse kiinteistöön liittyviä kuluja. Valitse kestävät materiaalit ja energiatehokkaat ratkaisut, jotka auttavat minimoimaan kunnossapitokustannuksia. Kilpailuta kaikki palvelut ja niiden tarjoajat, jotta saat tarvittavat palvelut edullisemmin. Veroja ja tienhoitomaksuja ei voi kilpailuttaa, mutta sähkösopimus on hyvä olla ajantasalla.
  4. Hyödyntäminen verotuksessa: Lainan korkokulut sekä kiinteistön ylläpitoon liittyvät kustannukset voivat olla osittain vähennyskelpoisia, mikä parantaa kannattavuutta verotuksessa. Kaikki vuokraustoimintaa liittyvät hankinnat voi myös vähentää yleensä verotuksessa. Omat matkat kohteeseen ja ajopäiväkirja oman auton käytöstä.
  5. Asiakasuskollisuuden kehittäminen: Hyvä asiakaspalvelu ja palautteen huomiointi voivat auttaa saamaan toistuvia asiakkaita, jotka varmistavat tulovirran myös hiljaisempina kausina. Hyville asiakkaille kannattaa myös tarjota tarjoushintoja hiljaisempina aikoina, jotta varausastetta saa nostettua.

Näiden lisäksi kassavirtaa voi vahvistaa miettimällä muita mahdollisia palveluita, kuten siivouspalvelua tai lisäpalveluita (esim. retkeilyvarusteiden vuokraus), jotka tuovat lisätuloja. Muita hyviä Suomessa toimivia lisäpalveluita voivat olla esimerkiksi läheisen hiihtokeskuksen kausilippu vuokralaisten käyttöön, sähköpyörä retkien tekemiseen, poreallas ja siitä erillinen vuokrahinta.